Gaming Coins – pelien kryptovaluutat nostavat suosiotaan sijoituskohteena

gaming coins

Gaming Coins eli vapaasti suomennettuna pelikolikot yhdistävät kaksi erittäin suosittua toimialaa: kryptorahat ja videopelit. Suuri osa on nettipelejä, jotka käyttävät kryptovaluuttaa pelin sisäisenä valuuttana. Virtuaalinen raha käy esimerkiksi pelihahmojen kehittämiseen ja entistä parempien aseiden ostamiseen. Toinen tapa hyödyntää kryptorahojen mukanaan tuomia mahdollisuuksia, on käyttää ansaintamallia, jossa pelaajat voivat saada palkkioksi kryptoa eri tehtäviä suorittaessaan.

Metaversumin leviäminen ja erilaiset NFT-keräilyesineet tekevät blockchain-pohjaisista peleistä helpommin nieltävää kauraa, ja kasvattaa kiinnostusta uusiin, valtavaa kasvupotentiaalia osoittaviin kryptovaluuttoihin. 

Esimerkiksi Metahero (HERO) hyödyntää 3D-skannaustekniikkaa ja luo pelaajista hyperrealistisia avatareja. Binance Smart Chain (BSC) -pohjalle rakennettu projekti käyttää NonFungible Tokeneita eli (NFT) älykkäitä sopimuksia pelin toiminnoissa, ja pian tosielämän ihmiset ja esineet yksityiskohtaisesti Internetiin monistavia skannereita avataan Qatarin lisäksi New Yorkiin, Tokioon ja Berliinin. Muita lupaavia vuoden 2022 kryptopelejä ovat Bomb Crypto, Guild of Guardians, Big Time ja Monsta Infinity. 

Mielenkiintoisimmat pelikolikot hankittaviksi

Pelikolikoiden käyttötarkoitukset ovat laajat ja mahdollisuudet rajattomat. Sijoituskohteena pelikolikot ovat kuitenkin yhtä arvaamattomia kuin bitcoin ja muut kryptovaluutat aikoinaan. Kyseessä on uusi toimiala, joka voi flopata, mutta toisaalta monin tuhatkertaistaa arvonsa lyhyessäkin ajassa. 

Löydät alta muutamia lupaavia pelikolikoita, joiden hankkimista kannattaa harkita:

  • Axie Infinity, AXS
  • The Sandbox, SAND
  • Enjin Coin, ENJ
  • My Neighbor Alice, ALICE
  • Decentraland, MANA
  • Illuvium, ILV
  • Yield Guild Games, YGG

Yksikään sijoitus ei kuitenkaan ole varma, eikä kolikkokauppoihin kannata käyttää enempää rahaa kuin on valmis häviämään. Lisäksi kryptovaluutan vaihtaminen euroihin sisältää usein jonkinlaisia käsittelymaksuja, ja valuutanvaihdokista saaduista tuotoista on maksettava veroa.

Enjin Coin ja Enjin Network – useita eri pelejä samalla alustalla 

Enjin luo keskenään yhdistettyjä lohkoketjupohjaisia nettipelejä, joissa pelaajat voivat luoda nettisivuja, klaaneja sekä keskustella keskenään tai käydä kauppaa luomillaan virtuaaliesineillä. 

Pelaajat voivat käyttää Enjinin lompakkoa varastoidakseen kryptorahan lisäksi Enjinin alustaan yhdistettyjä pelejä. Enjin Coin lukitaan älysopimuksiin, mikä varmistaa Enjin omaisuuden arvon todellisuuden. Vuoden 2021 lopussa Enjiniin uskonut sijoittaja sai rahansa takaisin huimalla 1 500 prosentin tuotolla.

The Sandbox – maita, kiinteistöjä ja teemapuistoja

Sandbox on hajautettu alusta, jossa pelaajat käyttävät visuaalisia komentosarjatyökaluja omien 3D-pelimaailmojen luontiin. Koodausosaamista ei näin tarvita, ja jokainen käyttäjä voi tehdä pelejä ja tallentaa omaisuutta The Sandboxin digitaaliselle kiinteistölle, LANDille. 

Pelikolikkoja käytetään pelin sisäisiin tapahtumiin, kuten resurssien tai maan ostoon, ja tontteja on tarjolla rajattu määrä. Niukkuus toimii arvonluojana, ja The Sandboxissa on vuoden 2021 aikana nähty useita suuria hintaliikkeitä – mukaan lukien yli 3 000 prosentin voitot.

Kasvun odotetaan jatkuvan, sillä The Sandbox yhteistyötä peliyhtiö Atarin kanssa virtuaalisten teemapuistojen luomiseksi. Myös useat julkkikset, kuten Snoop Dogg ja Deadmau5, ovat osallistuneet The Sandboxiin ja perustaneet alustalle omat virtuaalitilansa. 

Illuvium – roolipeli vailla vertaa 

Illuvium on vuoden 2022 harvoja uusia Ethereum-lohkoketjulle rakennettuja kryptopelejä, joka ei vaadi etukäteissijoitusta. Tässä avoimessa Final Fantasya muistuttavassa roolipelistä ansaistut kryptokolikot maksetaan suoraan Ethereum-lohkoketjun kryptovaluuttana Etherinä. Pelaajat ohjaavat Hunters-hahmoja ja metsästävät Illuvialeiksi kutsuttuja olentoja. 

Jokaisen Illuvialin takana piilee NFT, minkä lisäksi kryptokolikoita on tarjolla myös erilaista pelin aikaisista kilpailuista ja turnauksista. Sekä Illuviumin hinta että sen markkina-arvo ovat nousseet merkittävästi pelin julkaisua odotellessa, mutta vasta käytäntö tulee osoittamaan onko kyseessä hitti vai huti. 

Kannattaako pelikolikoihin sijoittaminen?

Vuosia asemaansa vakiinnuttaneisiin kryptovaluuttoihin verrattuna kryptokolikot ovat erittäin riskialtis sijoitus. Niiden uutuudenviehätys on aiheuttanut monta rakettimaista nousua, mutta on vaikea sanoa, onko kyseessä hetkellinen tähdenlento vai kestävämpi trendi. 

Esimerkiksi My Neighbor Alice -pelissä pelaajat ansaitsevat ALICE-merkkejä tehtäviä suorittamalla ja palkintoja voittamalla. Merkkien arvo kuitenkin laski merkittävästi heti niiden julkaisun jälkeen, ja kolikkoihin sijoittaneiden pelaajien ei auta muu kuin odottaa, että peli kerää suurempaa suosiota ja parantaa sijoituksiaan. 

Kryptokolikot tarjoavat monia jännittäviä ja hauskoja sijoitusmahdollisuuksia, mutta kuten sijoittamisessa aina, taustatyö on tehtävä huolellisesti. Uhkapelaajille kryptokasinot lienevät parempi valinta.

Uusilla kolikoilla ei ole vakiintunutta arvoa, mutta White Paperit ja muu hankkeesta kertova tieto auttaa sijoittajaa arvioimaan, kuinka hyvästä kohteesta saattaa olla kyse. Yritys, erehdys ja korkea paineensietokyky kuuluvat asiaan, vaikka viime kädessä menestyksen mittarina voidaan pitää vastuullista budjetin hallintaa.

Julkaistu
Kategoria(t): Pelit

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *